Så hanteras våra hundar före, under och efter en tur

Datum

Våra fantastiska hundar utgör hjärtat av Jukkasjärvi Vildmarksturer. Hundarna lever i flock och hanteras därefter med varsamhet och omvårdnad i hela deras vardag, i allt från förberedelser till efter en tur. Men hur ser egentligen rutinerna ut för hundarna och hur hanteras dem innan, under och efter våra turer? De exakta rutinerna ser olika ut beroende på hur länge en tur varar. Vintertid är de flesta av våra totalt 140 vuxna hundar alltid ute på någon av våra turer, där tidsspannet kan variera från 3 timmar till 42 dagar. För att göra det enklare att ge en helhetsbild kommer vi därför att utgå från en dagsutflykt, från morgon till kväll, som exempel. 

Innan turen 

Inför en tur är det våra anställda som sköter om och ser till att hundarna är redo när det väl är dags för starten av en hundspannstur. Samtliga som arbetar hos oss har många års erfarenhet av jobbet och av hundar, där vissa har arbetat närmare 20 år och därmed sett många hundar komma och gå. Våra hundar bor i hundgårdar året om och de har också möjligheten att springa fritt i en större kennel. När hundarna är “hemma” har de varsin koja att sova i, men för det mesta sover hundarna tillsammans i en koja eller ute i snön. När det väl är morgon en normal vinterdag får våra hundar frukost klockan sju på morgonen. Maten består av torrfoder och mixat kött, som innehåller alla nödvändiga vitaminer som basmat för hundarna. Väl efter frukost förbereder våra anställda de olika hundspannen som ska ut med gästerna och deras guider under turen.

Under turen 

Så fort turen är igång är det gästerna själva som sköter om sina för turen tilldelade hundar under överinseende av medföljande guide. Vi har en övergripande genomgång med gästerna innan avfärd på turen om hur hundarna ska hanteras, där vi trycker på att de ska tas om hand om med varsamhet och omvårdnad i alla situationer. Ett hundspann består av fyra till fem hundar och en släde där gästerna sitter och “kör”. Väl ute på en tur springer hundarna olika mycket. Under längre turer som veckoturer över en hel vecka springer hundarna cirka 25-45 kilometer per dag, där distansen beror lite på gästernas förmåga samt väder och vind. När det är dags för lunch för gästerna får även hundarna en paus och något att tugga på i form av fisk-snacks. Sedan går turen vidare innan gästerna, hundarna och guiderna framåt kvällen återvänder hem igen i samlad trupp. 

Efter turen

När vi återvänder hem igen är det våra anställda som återtar ansvaret och sköter om hundarna. De ser till att hundarna kopplas från spannet och får återgå hem till sina hundgårdar och kojor. Väl på hemmaplan igen får hundarna middag oftast runt klockan sex på kvällen, beroende på vilken tid vi återvänder. När en tur är avslutad är det dags för hundarna att vila, där de har cirka 18 timmars vila per dygn och efter längre turer har de sin lediga dag/dagar. Alla hundar roteras med olika typer av jobb varje vecka där alla har sina vilodagar. Detta beroende på hur mycket de springer, äter, vilar och eventuella skador, vilket vi följer upp i en databas dagligen. Skulle en hund råka skada sig under en tur jobbar vi tätt tillsammans med Lapplands Djurklinik, vilka ser till att en eventuell skadad hund får bästa möjliga läkning. Beroende på skada ställs den aktuella hunden åt sidan och får vila under en tid tills den är fullt återhämtad för att kunna springa i hundspann igen med sina kompisar. 

Ibland behöver det dock inte bero på någon skada för att en hund inte längre kan springa, utan för att den helt enkelt blivit för gammal. Vi arbetar tillsammans med den tyska organisationen Hope For Nordic Paws, vilka en gång per år kommer upp till oss och hämtar äldre hundar som inte längre kan springa. Redan innan de kommer har de hittat en ny familj för alla hundar som ska hämtas. Faktum är att majoriteten av våra före detta hundar har ett familjehem någonstans i Europa, där de lever sina sista år i livet som älskade familjemedlemmar. Men för att verksamheten ska kunna fortsätta måste vi såklart ersätta de gamla hundarna, vilket sker kontinuerligt i form av valpuppfödning. Normalt sett har vi två till tre valpkullar per år, lite beroende på hur många valpar vi får i varje kull. Valparna börjar sedan träna på att springa i hundspann när de är runt sex-åtta månader gamla. 

Summering

Sammanfattningsvis är hundarna centrala för Jukkasjärvi Vildmarksturer AB och deras välmående prioriteras genom noggranna rutiner. Våra hundar, som mestadels är av rasen Siberian Husky och även några blandraser mellan Siberian och Alaskan Husky, brinner precis som oss för att våra gäster ska få en så bra och minnesvärd upplevelse som möjligt. Vare sig det är innan, under eller efter en tur kommer hundarnas hälsa och fysiska status alltid i första hand. Som besökare och gäst på någon av våra turer får man en unik inblick och närhet till våra fyrbenta vänner i en enastående miljö. Praktiskt taget blir du matte eller husse till hundarna så länge turen är igång – en chans som vi verkligen rekommenderar att ta. 

Fler
artiklar