FAQ

Vanliga frågor och svar

Information om våra vinterturer

Det kan vara svårt att veta vad man ska ha med sig på en vintertur. Här nedan kommer en lista med några råd om saker att ta med och saker att undvika. Eventuellt bagage som du tar med och som inte kommer att behövas på själva turen, kommer vi säkert förvara åt dig tills turen är klar. Endast de absolut nödvändigaste föremålen kommer att tas med på slädarna för att undvika så mycket onödig vikt som möjligt.

 • Dina kläder för turen ska vara slitstarka och varma, helst gjorda av naturliga material som ull eller bomull. Det är värt att notera att plagg med Gore-Tex eller liknande material inte rekommenderas. Dessa konstgjorda tyger kan inte ge samma skydd i extrem kyla som naturliga material kan.
 • Ta med en kamera, men kom ihåg att packa extra batterier eftersom minusgrader minskar batteriets livslängd.
 • Solglasögon rekommenderas för turer under de senare vintermånaderna (mars – maj), starkt solljus i kombination med snö är absolut inte bra för dina ögon.
 • Om du vill ta med din egen sovsäck så gör det, men tänk på att den ska vara tillverkad för att tåla temperaturer ner till – 20°C då vi på grund av väderförhållanden kan tvingas sova i tält.
 • Du borde ta med två par av underkläder, långa termounderkläder och strumpor.
 • Det finns bastu vid många av övernattningsplatserna så packa med toalettartiklar.
 • Kniv, ”Leatherman” eller en liten yxa kan vara användbara ifall det är något du vill ta med.
 • Under vissa av våra turer behöver du inte pengar eller kreditkort, på våra Fjällturer när vi stannar i STF´s stugor finns möjlighet att handla små saker med kreditkort/kontanter. Detta och andra värdesaker kan vi ta hand om under tiden.
 • I våra turer ingår lån av vintermössor, handskar, stövlar, skoteroveraller och sovsäckar.

FAQ

Inte alls, vi börjar från noll. Är ni en grupp med tidigare erfarenhet inom området kan vi självklart starta kursen på en högre nivå.

Generellt sett finns det verkligen ingen åldersgräns, vi tar emot alla åldrar.

Nej, en genomsnittlig fysisk kondition räcker. Som mest kommer vi att gå en sträcka på ett par timmar, antingen med en liten ryggsäck eller ingen alls.

Generellt kan man alltid räkna med mygg i Norrland under sommarsäsongen, men det varierar ganska mycket från plats till plats. Det kan finnas mycket på en plats och på andra nästan ingen alls. Dessutom är vi experter på metoder för att hålla dem borta och vilket kommer göra din vistelse relativt obesvärad.

Ja det är det. I Kiruna skiner midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli. Och trots solnedgången är nätterna väldigt ljusa långt in i augusti.

Det är några saker som du behöver ha med dig.

 1. Ordentliga vattentäta stövlar eller gummistövlar för vandring.
 2. Handskar man kan jobba i, ungefär som arbetshandskar, gärna läder.
 3. En värmande tröja. Även under sommartid kan det bli ganska kallt på natten här uppe.
 4. Regnkläder som regnbyxor och en regnjacka med huva. Ponchos är ofta opraktiska.
 5. Stickad mössa eller keps.
 6. Din egen sovsäck. Men titta på temperaturrekommendationerna och se till att du har en som passar de temperaturerna vi förväntar oss.
 7. Vi har allt du behöver för arbetet under kursen. Saker som yxa, såg, kniv, tändstål osv.

Inte fullständigt. Vi kommer att njuta av “vanliga” måltider och bo inomhus på vårt vildmarksläger under större delen av kursen. Det är bara under de senaste två dagarna som du kommer att hitta din egen mat och bo i skogen.

Vildmarkslägret har ett komplett fungerande kök. Huvudbyggnaden värms upp med en braskamin. Lägret har ingen el. Vi har även en bastu som värms upp av en vedugn och utedass. Vatten förs från den orörda sjön. Vildmarkslägret ligger vid sjön Väkkäräjärvi, ca 30 km från Kiruna och ca 15 km från Jukkasjärvi.

Våra högkvalificerade auktoriserade guider är erfarna och utbildade för alla möjliga situationer för denna typ av miljö. Och givetvis har vi möjlighet att ringa efter hjälp och transport vid behov.