FAQ

Vanliga frågor och svar

Information om våra vinterturer

Det kan vara svårt att veta vad man ska ha med sig på en vintertur. Här nedan kommer en lista med några råd om saker att ta med och saker att undvika. Eventuellt bagage som du tar med och som inte kommer att behövas på själva turen, kommer vi säkert förvara åt dig tills turen är klar. Endast de absolut nödvändigaste föremålen kommer att tas med på slädarna för att undvika så mycket onödig vikt som möjligt.

  • Dina kläder för turen ska vara slitstarka och varma, helst gjorda av naturliga material som ull eller bomull. Det är värt att notera att plagg med Gore-Tex eller liknande material inte rekommenderas. Dessa konstgjorda tyger kan inte ge samma skydd i extrem kyla som naturliga material kan.
  • Ta med en kamera, men kom ihåg att packa extra batterier eftersom minusgrader minskar batteriets livslängd.
  • Solglasögon rekommenderas för turer under de senare vintermånaderna (mars – maj), starkt solljus i kombination med snö är absolut inte bra för dina ögon.
  • Om du vill ta med din egen sovsäck så gör det, men tänk på att den ska vara tillverkad för att tåla temperaturer ner till – 20°C då vi på grund av väderförhållanden kan tvingas sova i tält.
  • Du borde ta med två par av underkläder, långa termounderkläder och strumpor.
  • Det finns bastu vid många av övernattningsplatserna så packa med toalettartiklar.
  • Kniv, ”Leatherman” eller en liten yxa kan vara användbara ifall det är något du vill ta med.
  • Under vissa av våra turer behöver du inte pengar eller kreditkort, på våra Fjällturer när vi stannar i STF´s stugor finns möjlighet att handla små saker med kreditkort/kontanter. Detta och andra värdesaker kan vi ta hand om under tiden.
  • I våra turer ingår lån av vintermössor, handskar, stövlar, skoteroveraller och sovsäckar.

FAQ

Inte alls, vi börjar från noll. Är ni en grupp med tidigare erfarenhet inom området kan vi självklart starta kursen på en högre nivå.

Generellt sett finns det verkligen ingen åldersgräns, vi tar emot alla åldrar.

Nej, en genomsnittlig fysisk kondition räcker. Som mest kommer vi att gå en sträcka på ett par timmar, antingen med en liten ryggsäck eller ingen alls.

Generellt kan man alltid räkna med mygg i Norrland under sommarsäsongen, men det varierar ganska mycket från plats till plats. Det kan finnas mycket på en plats och på andra nästan ingen alls. Dessutom är vi experter på metoder för att hålla dem borta och vilket kommer göra din vistelse relativt obesvärad.

Ja det är det. I Kiruna skiner midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli. Och trots solnedgången är nätterna väldigt ljusa långt in i augusti.

Våra anställda sköter om hundarna när de inte är på tur genom att mata dem, håller rent i deras hundgårdar och förbereder olika spann som ska ut med guiderna varje dag. Hundarna lever i flock och hanteras därefter. Hundarna är vårt levebröd och därmed hanteras de med varsamhet och omvårdnad.
Alla hundar roteras med olika typer av jobb varje vecka där alla har sina vilodagar. Detta beroende på hur mycket de springer, äter, vilar och eventuella skador, vilket vi följer upp i en databas dagligen. Hundarna har cirka 18 timmars vila per dygn och efter längre turer har de sin lediga dag/dagar.
En normal vinterdag får våra hundar mat vid klockan sju på morgonen och runt klockan sex på kvällen. Alla hundar får också snacks i form av fisk vid lunchtid. Valpar äter olika mycket beroende på ålder, men generellt äter de tre gånger per dag eller mer.
Samtliga som arbetar här har många års erfarenhet av jobbet och av hundar. Vissa har arbetat närmare 20 år med våra hundar och sett många hundar komma och gå.

Majoriteten av våra hundar har ett familjehem någonstans i Europa. Vi arbetar tillsammans med den tyska organisationen Hope For Nordic Paws, vilka en gång per år kommer upp till oss och hämtar äldre hundar som inte längre kan springa. Redan innan de kommer har de hittat en ny familj för alla hundar som ska hämtas.

I form av utbildning och erfarenhet vad avser personalen på dessa turer. Vi ser till att ha så nya skotrar, bra klädsel och högkvalitativ utrustning som möjligt.

All personal genomgår årligen HLR-utbildning, vinter/kyla-utbildningar, praktiska övningar i kunskap om isar med mera. Utöver detta genomgår samtliga utbildningar inom sitt område, internt samt externt.

Samtliga gäster skriver på ett dokument angående säkerhetsrutiner vid körning innan de startar turen. Med andra ord är de väl medvetna om att guiden leder dem och att de skall vara uppmärksamma på guiden och dennes instruktioner.

Vi låter gästerna vara aktivt involverade i de hundar de nyttjar för turerna, så mycket som möjligt naturligtvis under överinseende av deras guide.

Då löser guiden problemet enligt den kunskap och erfarenhet denne besitter. Ingen olycka är den andre lik, så på stridsledning!

Det är några saker som du behöver ha med dig.

  1. Ordentliga vattentäta stövlar eller gummistövlar för vandring.
  2. Handskar man kan jobba i, ungefär som arbetshandskar, gärna läder.
  3. En värmande tröja. Även under sommartid kan det bli ganska kallt på natten här uppe.
  4. Regnkläder som regnbyxor och en regnjacka med huva. Ponchos är ofta opraktiska.
  5. Stickad mössa eller keps.
  6. Din egen sovsäck. Men titta på temperaturrekommendationerna och se till att du har en som passar de temperaturerna vi förväntar oss.
  7. Vi har allt du behöver för arbetet under kursen. Saker som yxa, såg, kniv, tändstål osv.

Inte fullständigt. Vi kommer att njuta av “vanliga” måltider och bo inomhus på vårt vildmarksläger under större delen av kursen. Det är bara under de senaste två dagarna som du kommer att hitta din egen mat och bo i skogen.

Vildmarkslägret har ett komplett fungerande kök. Huvudbyggnaden värms upp med en braskamin. Lägret har ingen el. Vi har även en bastu som värms upp av en vedugn och utedass. Vatten förs från den orörda sjön. Vildmarkslägret ligger vid sjön Väkkäräjärvi, ca 30 km från Kiruna och ca 15 km från Jukkasjärvi.

Våra högkvalificerade auktoriserade guider är erfarna och utbildade för alla möjliga situationer för denna typ av miljö. Och givetvis har vi möjlighet att ringa efter hjälp och transport vid behov.

Under turer sköter sköter gästerna själva om sina för turen tilldelade hundar under överinseende av medföljande guide.
Under längre turer som veckoturer över en hel vecka springer hundarna cirka 25-45 kilometer per dag. Distansen beror lite på gästernas förmåga samt väder och vind.
Våra hundar bor i hundgårdar året om och de har också möjligheten att springa fritt i en större kennel. Vintertid är de flesta hundarna alltid ute på någon av våra turer, där tidsspannet kan variera från 3 timmar till 42 dagar. När hundarna är “hemma” har de varsin koja att sova i, men för det mesta sover hundarna tillsammans i en koja eller ute i snön.
Hundmaten består av torrfoder och mixat kött som innehåller alla nödvändiga vitaminer som basmat för hundarna.
Vi har 140 egna vuxna hundar samt några valpar som fyller upp luckan efter de äldre som avslutat sitt arbetsliv.
Normalt sett har vi två-tre valpkullar per år, lite beroende på hur många valpar vi får i varje kull. Valparna börjar träna när de är runt sex-åtta månader gamla.

Guiden meddelar office och vi löser problemet på plats.

Omhändertas, vårdas samt vid bästa tillfälle bytes ut mot annan hund när tillfälle ges.

Nej, alla som har ett körkort eller traktorkort får köra snöskoter inom turistnäringen. Ytterligare det som krävs är att gruppen består av högst tio förare, guiden som leder färden har förarbevis för snöskoter samt att färden går längs en sträcka som guiden har bestämt i förväg. Källa: Transportstyrelsen.

Man kan mot högre betalning köra singelskoter, annars i normalfallet två personer per skoter.