Det kan vara svårt att veta vad man ska ha med sig på en vintertur. Här nedan kommer en lista med några råd om saker att ta med och saker att undvika. Eventuellt bagage som du tar med och som inte kommer att behövas på själva turen, kommer vi säkert förvara åt dig tills turen är klar. Endast de absolut nödvändigaste föremålen kommer att tas med på slädarna för att undvika så mycket onödig vikt som möjligt.
Inte alls, vi börjar från noll. Är ni en grupp med tidigare erfarenhet inom området kan vi självklart starta kursen på en högre nivå.
Generellt sett finns det verkligen ingen åldersgräns, vi tar emot alla åldrar.
Nej, en genomsnittlig fysisk kondition räcker. Som mest kommer vi att gå en sträcka på ett par timmar, antingen med en liten ryggsäck eller ingen alls.
Generellt kan man alltid räkna med mygg i Norrland under sommarsäsongen, men det varierar ganska mycket från plats till plats. Det kan finnas mycket på en plats och på andra nästan ingen alls. Dessutom är vi experter på metoder för att hålla dem borta och vilket kommer göra din vistelse relativt obesvärad.
Ja det är det. I Kiruna skiner midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli. Och trots solnedgången är nätterna väldigt ljusa långt in i augusti.
Majoriteten av våra hundar har ett familjehem någonstans i Europa. Vi arbetar tillsammans med den tyska organisationen Hope For Nordic Paws, vilka en gång per år kommer upp till oss och hämtar äldre hundar som inte längre kan springa. Redan innan de kommer har de hittat en ny familj för alla hundar som ska hämtas.
I form av utbildning och erfarenhet vad avser personalen på dessa turer. Vi ser till att ha så nya skotrar, bra klädsel och högkvalitativ utrustning som möjligt.
All personal genomgår årligen HLR-utbildning, vinter/kyla-utbildningar, praktiska övningar i kunskap om isar med mera. Utöver detta genomgår samtliga utbildningar inom sitt område, internt samt externt.
Samtliga gäster skriver på ett dokument angående säkerhetsrutiner vid körning innan de startar turen. Med andra ord är de väl medvetna om att guiden leder dem och att de skall vara uppmärksamma på guiden och dennes instruktioner.
Vi låter gästerna vara aktivt involverade i de hundar de nyttjar för turerna, så mycket som möjligt naturligtvis under överinseende av deras guide.
Då löser guiden problemet enligt den kunskap och erfarenhet denne besitter. Ingen olycka är den andre lik, så på stridsledning!
Det är några saker som du behöver ha med dig.
Inte fullständigt. Vi kommer att njuta av “vanliga” måltider och bo inomhus på vårt vildmarksläger under större delen av kursen. Det är bara under de senaste två dagarna som du kommer att hitta din egen mat och bo i skogen.
Vildmarkslägret har ett komplett fungerande kök. Huvudbyggnaden värms upp med en braskamin. Lägret har ingen el. Vi har även en bastu som värms upp av en vedugn och utedass. Vatten förs från den orörda sjön. Vildmarkslägret ligger vid sjön Väkkäräjärvi, ca 30 km från Kiruna och ca 15 km från Jukkasjärvi.
Våra högkvalificerade auktoriserade guider är erfarna och utbildade för alla möjliga situationer för denna typ av miljö. Och givetvis har vi möjlighet att ringa efter hjälp och transport vid behov.
Guiden meddelar office och vi löser problemet på plats.
Omhändertas, vårdas samt vid bästa tillfälle bytes ut mot annan hund när tillfälle ges.
Nej, alla som har ett körkort eller traktorkort får köra snöskoter inom turistnäringen. Ytterligare det som krävs är att gruppen består av högst tio förare, guiden som leder färden har förarbevis för snöskoter samt att färden går längs en sträcka som guiden har bestämt i förväg. Källa: Transportstyrelsen.
Man kan mot högre betalning köra singelskoter, annars i normalfallet två personer per skoter.
Naturligtvis.